533 313 107
33 307 07 57
pn - pt: 7:30-15:30

Jak wybrać dobrej jakości ścierkę kuchenną?

Ścierki kuchenne różnego typu to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Zazwyczaj posiadamy ich dużą ilość i wykorzystujemy na wiele różnych sposobów. Sam wybór dobrej jakości ścierki kuchennej może okazać się problemem, gdy jedne będą wydawać się zbyt cienkie i liche, a inne zbyt grube i mało chłonne. Każdy, kto mierzy się z zamiarem zakupu ścierek kuchennych powinien dowiedzieć się czym przede wszystkim warto się kierować, by wybór okazał się trafiony.

Najważniejsze kryteria doboru

Ściereczki przede wszystkim powinny być chłonne. Nie ma nic bardziej irytującego jak stos garnków, patelni, talerzy, sztućców czy innych akcesoriów do wysuszenia i ścierka kuchenna, która zamiast chłonąć wodę rozciera ją po powierzchni naczynia.

Drugą istotną cechą jest trwałość. Ścierki kuchenne to tekstylia podręczne. W końcu chodzi nie tylko o wycieranie wody, ale także różnych plam, które pojawią się w trakcie gotowania, pieczenia czy biesiadowania przy stole jak kawa, sos pomidorowy czy wino. Z tego powodu ściereczki wymagają częstego prania. A zatem muszą być trwałe, by nie traciły swoich właściwości nawet po wielokrotnym praniu.

Jaki materiał na ścierki kuchenne?

To czy dana ścierka będzie spełniała dwa powyższe, najbardziej istotne kryteria zależy od zastosowanego materiału na ścierki kuchenne.

Od lat, niezmiennie dużą popularnością cieszą się ścierki bawełniane, ponieważ posiadają dobre właściwości absorbujące, szybko schną i są niedrogie. Nieco grubszym, ale również chłonnym materiałem jest frotte. Popularne są również ścierki płóciennie oraz waflowe. Na znaczeniu nabierają ściereczki wykonane z mikrowłókien, ponieważ są chłonne, a przy tym szczególnie dobrze pomagają w pozbyciu się kurzu z różnych powierzchni. Można również spotkać się ze ściereczkami, które są tkane ręcznie.

Dzięki dużej różnorodności kupujący może wybrać materiał na ścierki kuchenne w zależności od przeznaczenia, własnych preferencji oraz wystroju kuchni. Ścierki bawełniane ze splotem waflowym świetnie sprawdzą się do osuszania blatów i wycierania różnego typu plam. Do polerowania naczyń, szkła i kryształów natomiast lepsze są ścierki z delikatnym splotem, wykonane z dobrej jakości, gładkich przędz bawełnianych lub lnianych.

Kolor i wzór

Podobnie jak inne tekstylia kuchenne, także ściereczki występują w wielu różnych kolorach, wzorach i wymiarach. Dzięki odpowiedniemu doborowi mogą stać się akcesoriami nie tylko praktycznymi, ale również dekoracyjnymi. Wciąż popularna jest klasyczna kratka. Tym, którzy przy pomocy ścierek kuchennych chcieliby nieco ożywić swoje wnętrze można z kolei polecić te z sezonowymi wydrukami jak jesienne liście, płatki śniegu i inne. Możliwości jest bardzo wiele.

Pranie

Ścierki kuchenne bezwzględnie muszą być regularnie zmieniane. W zależności od tego w jakim celu je wykorzystujemy wymagają rzadszej lub częstszej wymiany, by zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii. Wiele osób ścierki zmienia codziennie, a zatem mierząc się z zamiarem ich kupna warto nabyć większą ilość. Oczywiście najprościej jest je po prostu wyprać w pralce. Minimalna temperatura prania to 60°C, choć najlepszym sposobem na pozbycie się bakterii jest gotowanie, czyli pranie w temp. 90°C. Przy trudniejszych do usunięcia zabrudzeniach potrzebne będzie ich wcześniejsze namoczenie. Podobnie jak w przypadku ręczników warto pamiętać o pierwszym praniu, które sprawi, że ścierki staną się bardziej chłonne i miękkie.

Różne ścierki do różnych zadań

Ściereczki to tekstylia bardzo przydatne i praktyczne. Poza wycieraniem naczyń i rąk można je również wykorzystać w zastępstwie rękawicy kuchennej do zdejmowania ciepłych naczyń z kuchenki czy wyjmowania z piekarnika, przykrycia ciasta do wyrośnięcia, starcia kurzu i wykonania całego szeregu innych czynności. Ze względu na różnorodne możliwości wykorzystania najlepszym wyjściem jest zakup różnych ścierek do różnych zadań. Jeden gatunek ścierki z pewnością nie zaspokoi wszystkich potrzeb w kuchni. Przykładowo do polerowania szklanek będziemy potrzebować bardziej chłonnych ścierek, do wyłożenia koszyka z chlebem lub do ozdoby na drzwiach swojego piekarnika wystarczy ściereczka, która będzie po prostu ładnie wyglądała.

Podsumowując, ścierki są przydatne w każdej kuchni. Bez względu na to czy mamy zamiar je wykorzystać do codziennego użytku czy do dekoracji wybór materiałów, wzorów, kolorów i wymiarów mamy ogromny. Możemy je powiesić na haczyku czy też na drzwiczkach piekarnika. Ważne, by dobrze pełniły swoją rolę. Dobrych, chłonnych ścierek nigdy nie jest w kuchni za dużo, dlatego też z powodzeniem można je także sprezentować każdej pani domu.

Dobrej jakości ścierki kuchenne, a także inne, praktyczne akcesoria kuchenne można znaleźć tutaj: http://www.tophaus.pl/kategoria/59-kuchnia.html

sciereczka-kuchennapng

wstecz

Produkt został dodany do koszyka