533 313 107
33 307 07 57
pn - pt: 7:30-15:30

Agroturystyka krok po kroku

Spędzanie wolnego czasu na łonie przyrody z dala od wielkich kurortów jest z roku na rok coraz bardziej popularne. W Polsce rodzinna turystyka w oparciu o gospodarstwa agroturystyczne zyskuje coraz większą przychylność. Na terenie Unii Europejskiej już co dziesiąte gospodarstwo rolne utrzymuje się z agroturystyki. A w Polsce z wiejskich gospodarstw agroturystycznych korzysta rocznie ponad 2,5 miliona osób, a tendencja ta ciągle rośnie. Warto więc rozważyć, czy nie byłoby dobrym pomysłem zorganizowanie u siebie takiego właśnie agroturystycznego gospodarstwa. Jak się za to zabrać? Co będzie nam potrzebne? Oto kilka wskazówek…

Dane mówią same za siebie

Liczby mówią same za siebie. Od lat na stronie Głównego Urzędu Statystycznego zamieszczane są informacje na ten temat i śmiało można analizować dostępne dane. W naszym kraju z roku na rok obserwowalny jest wzrost popularności kwater agroturystycznych o ponad 10 %. Już ponad 20 tys. gospodarstw agroturystycznych oferuje ponad 200 tys. kwater. Najwięcej gospodarstw agroturystycznych zakładanych jest na terenie województw: małopolskiego, podkarpackiego i pomorskiego. Z oferty agroturystycznej w naszym kraju coraz częściej korzystają też obcokrajowcy. Wzrost popularności oferty agroturystycznej w Polsce wobec usług biur podróży szacuje się na kilkanaście procent w każdym kolejnym sezonie. Specjaliści utrzymują, że pobyt w gospodarstwie agroturystycznym jest dużo tańszy niż wczasy wykupione w jakimkolwiek ośrodku nad polskim morzem, czy wczasy zagraniczne. Kolejnym powodem jest fakt, że w wielu krajach rośnie zagrożenie terrorystyczne i turyści wolą wybrać miejsca bezpieczne. Niektórzy też podają, że prowadzone przez właścicieli kwatery są bezpieczniejsze względem kolejnych afer z biurami podróży.

dlaczego-warto

Dlaczego warto założyć gospodarstwo agroturystyczne?

Jakie powody korzystania z noclegów w gospodarstwach agroturystycznych podają jego miłośnicy:

  • kontakt z przyrodą, 
  • cisza, 
  • spokój, 
  • możliwość spróbowania regionalnej kuchni,
  • świeże powietrze,
  • efektywny odpoczynek z dala od wielkomiejskiego zgiełku
  • zwolnienie tempa życia.

Obszary wiejskie w naszym kraju mają niezwykły potencjał. Tereny nie są skażone, mamy interesujące zasoby fauny i flory, możemy pochwalić się unikatowym dziedzictwem kultury, czy dobrą infrastrukturą. Polacy wykazują się doskonałą intuicją jeżeli chodzi o konstruowanie oferty agroturystycznej skierowanej do swoich klientów. Począwszy od klimatycznego zakwaterowania poprzez usługi kulinarne w oparciu o produkowane w ekologiczny sposób produkty, czy przez usługi dodatkowe, takie jak: jazda konna, organizacja wydarzeń – ogniska, kuligi, wypady na ryby, warsztaty tematyczne dla dzieci i dorosłych.

Rodzaje agroturystyki

Wyróżnia się trzy rodzaje agroturystyki:

  • agroturystykę na terenach wiejskich – odpoczynek w terenie niezurbanizowanym,
  • agroturystykę związaną z rolnictwem - opierająca się w dużej mierze na hodowli i uprawie prowadzonej przez właściciela,
  • agroturystykę wykorzystującą lokalne dziedzictwo kulturowe.

Jako właściciel gospodarstwa agroturystycznego możesz sprzedawać bez rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce – zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby, jajka, miód, ryby. Można sprzedawać też produkty w postaci kiszonej lub suszonej.

Obcowanie z naturą

Jak założyć gospodarstwo agroturystyczne?

Według przepisów - najłatwiej jest założyć gospodarstwo agroturystyczne osobie, która jest właścicielem przynajmniej 1 ha ziemi i jest rolnikiem ubezpieczonym w KRUS. Wówczas nie trzeba rejestrować działalności gospodarczej. Jest jednak pewien warunek: jeśli właściciel zaplanuje więcej niż 5 pokoi gościnnych i jego obrót w skali roku przekroczy 10 tys. euro, to powinien zarejestrować firmę i odprowadzać podatki z tytułu prowadzonej działalności. Jeżeli gospodarstwo agroturystyczne chce założyć osoba nie będąca rolnikiem, to obligatoryjnie musi założyć działalność. Każda osoba planująca założyć agroturystykę powinna zwrócić się ze stosownym wnioskiem do miejscowego urzędu gminy, w celu wpisania wynajmowanego obiektu do ewidencji obiektów, które świadczą usługi agroturystyczne. Odpłatnie można wystąpić o tzw. kategoryzację obiektu, ale jest to nieobowiązkowe. Jeżeli właściciel chce, to powinien zwrócić się do Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej. W przypadku zgłoszenie obiektu do ewidencji miejscowej gminy właściciel niejako oświadcza, że jego kwatery spełniają wymagania sanitarne, czy p. poż. oraz budowlane. Obiekty agroturystyczne nie muszą przechodzić skomplikowanych „odbiorów” – jak w przypadku obiektów świadczących tzw. inne usługi hotelowe. Należy pamiętać, że świadczenie usług turystycznych w gospodarstwie rolnym to świadczenie usług w oparciu o istniejąca infrastrukturę - zabudowania, grunty, bez zmiany charakteru i naruszania podstawowej funkcji tegoż gospodarstwa – czyli - produkcji rolnej, czy hodowli zwierząt gospodarczych. Warto mieć na uwadze, że jeśli w działalności turystycznej zacznie dominować usługa noclegowa nad produkcją rolniczą, to właściciela agroturystyki mogą zacząć obowiązywać takie przepisy, jak w przypadku osób prowadzących mikroprzedsiębiorstwa! Ustawodawca przewidział, że wyłączenie rolników z obowiązku rejestrowania usług turystycznych jako działalności gospodarczej nie jest równoznaczne ze zwolnieniem ich z obowiązku płacenia podatku. Wyjątkiem jest sytuacja, jeśli uzyskane dochody zostały zwolnione z podatku na mocy tzw. przepisów szczególnych. Podatku nie muszą płacić: rolnicy, którzy oferują pokoje noclegowe należące do tzw. gospodarstwa rolnego rozumieniu ustawy o podatku rolnym, pokoje wynajmują osoby przebywające na wypoczynku, pokoje znajdują się w budynkach mieszkalnych, budynki mieszkalne znajdują się na obszarach wiejskich, a liczba pokoi nie przekracza 5. Kto orientuje się w sprawach ekonomicznych może sięgnąć do Ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych Dz. U. Nr 14 z 2000 roku z późniejszymi zmianami oraz Ustawa z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług Dz. U. Nr 54 oraz ustawa z dnia 2 grudnia 2009 roku o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług.

Co będzie potrzebne

Co będzie potrzebne?

Jeżeli planujesz raczyć swoich gości w prowadzonym przez siebie gospodarstwie agroturystycznym regionalnymi smakołykami, musisz pamiętać, że sprzedaż posiłków domowych w ramach usług agroturystycznych wyklucza prowadzenie kuchni dla innych niż te, które korzystają z noclegu w gospodarstwie. Warto wiedzieć, też, że właściciel powinien zapewnić bezpieczeństwo zdrowego żywienia i w tym celu goście nie powinni korzystać samodzielnie z kuchni gospodarzy. Można wygospodarować dla nich tzw. aneks kuchenny, gdzie będą mogli przygotować kawę, herbatę, posiłek dla dziecka. Jeżeli myślisz o serwowaniu smacznych dań z własnych produktów, to koniecznie powinieneś nie tylko rozmyślnie zaplanować swoją kuchnię, czy aneks kuchenny dla gości, wyposażyć je w stosowne przedmioty: meble, urządzenia, sztućce, talerze, ścierki kuchenne, ale także zapoznać się z aktami prawnymi z zakresu prawa żywnościowego. Analizując biznesplany związane z zakupami wyposażenia potencjalnego nowopowstającego gospodarstwa agroturystycznego czytamy że potrzebne będą:

  1. pokój 1 lub 2 osobowy (min.6m2, a dodatkowo 2m2 na każdą następną osobę!) koniecznie z drzwiami pełnymi, które mają możliwość zamknięcia na klucz od wewnątrz
  2. łóżka jednoosobowe 80x190 cm, łóżka dwuosobowe 120x190 cm (z materacami)
  3. stolik nocny lub półka dla każdej osoby
  4. stół lub stolik
  5. krzesło lub taboret
  6. wieszaki na odzież wierzchnią
  7. lustro
  8. pościel zgodna z zaplanowaną ilością gości (prześcieradła, ochraniacze na materace, poszewki na kołdry i poduszki, kołdry i poduszki, narzuty na łóżko)
  9. min. jedna lampa w pokoju oraz lampki nocne (zgodne z ilością zaplanowanych gości w pokoju)
  10. zasłony lub rolety w oknie
  11. kosz na śmieci
  12. łazienka z natryskiem lub wanną, gniazdkiem elektrycznym, umywalką z blatem lub półką, WC, lustro z oświetleniem, pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, ręczniki zwykłe lub papierowe.

Oczywiście obiekt musi być ogrzewany w miesiącach od października do kwietnia (temperatur min. to 18 stopni c.), a łazienkach czy aneksie kuchennym powinna być bieżąca woda ciepła. Z danych wynika, że najbardziej opłaca się urządzanie małych kilkuosobowych pokoi z ewentualną możliwością tzw. „dostawki” niż pokoi wieloosobowych. Specjalną ofertę dla osób prowadzących usługi noclegowe proponuje wiele firm. Warto zaznajomić się z ich ofertą, na przykład związaną z tekstyliami do sypialni, salonu, kuchni, czy łazienki. Z pewnością będą to produkty dobrej jakości, trwałe i przysposobione na przykład do częstego prania. Koniecznie zapoznaj się z ofertą dotyczącą: kołder, poduszek, ochraniaczy na materace, prześcieradeł, obrusami, pokrowcami na krzesła, dekoracjami do salonu, ścierkami i fartuchami kuchennymi, ręcznikami, szlafrokami, dywanikami łazienkowymi, a nawet kapciami dla swoich gości! Czasami naprawdę mogą zdarzyć się outletowe okazje i w takim asortymencie!

Zanim zaczniesz

Zanim zaczniesz

Jeżeli uważasz, że masz zaplecze i potencjał, to pamiętaj, że warto czymś się wyróżnić z oferty gospodarstw agroturystycznych, które być może funkcjonują już w Twojej okolicy. Dlatego najpierw przeanalizuj oferty konkurencyjne. W dzisiejszych czasach organizacja samego „punktu noclegowego” już nie wystarczy. Trzeba mieć to COŚ, co wyróżni Cię na rynku. Być może wzbogacenie oferty o:

  • rowery, 
  • narty biegowe, 
  • bryczkę, 
  • kajaki, 
  • warsztaty tematyczne w oparciu o kulturę lokalną 
  • pyszne dania przygotowywane na zdrowych produktach według “babcinego przepisu”
  • zestaw dawnych, wiejskich zabaw zorganizowanych na świeżym powietrzu
  • intymna altana w pięknym ogrodzie
  • staw z możliwością połowu ryb
  • bus, który przewozić będzie chętnych gości na wycieczkę po okolicznych atrakcjach 
  • basen lub oczko wodne
  • inne...

Świetnie też jeśli pomyślisz o stronie internetowej czy folderach promocyjnych. W informacjach można zamieścić też ciekawostki o ofercie regionu (basen w okolicy, wyciąg narciarski, muzeum warte obejrzenia, jezioro, szlaki turystyki pieszej, itp.). Nie zapomnij też o Was – osobach prowadzących gospodarstwo. Będziecie nie lada atrakcją dla przybywających gości. To od Was zależeć będzie w dużej mierze atmosfera, jaką przesiąkną turyści. Dla takich unikatowych miejsc, w których widać, że gospodarze dbają o dobrą atmosferę, aż chce się wracać. Wielu turystów podkreśla, że atmosfera jest jednym z 3 największych atutów określonego obiektu, w którym odpoczywali. Tworzą ją ludzie (cechy właścicieli i zaangażowanie w to, co robią), ale także gustowny wystrój wnętrz, czy domowa kuchnia. Ci, którzy już spróbowali twierdzą, że na zorganizowanie jednej kwatery potrzeba kwotę od 3 do 5 tys. zł. Osoba chcąca prowadzić gospodarstwo agroturystyczne może obecnie liczyć na różne formy wsparcia np. ze strony oferowanych dotacji unijnych, czy programów związanych z podejmowaniem inicjatyw na obszarach wiejskich. Ludzie chętnie będą wracać do miejsca, gdzie zaznali błogiej ciszy i sielankowego charakteru wiejskiego życia.

Gospodarstwo agroturystyczne

Jednym z trendów, które charakteryzują turystykę XXI wieku jest rozwój turystyki alternatywnej, a za taką uważa się agroturystykę. Jej alternatywa polega na porzuceniu dotychczasowego miejskiego środowiska na rzecz środowiska wiejskiego, wykorzystującego walory kulturowe i przyrodnicze. Zakłada się, że turysta wypoczywający w gospodarstwie agroturystycznym skorzysta z noclegu, może zakupić w nim także produkty żywnościowe, a nawet uczestniczyć czynnie lub biernie w codzienności rolniczej! Zastanów się i… działaj!

źródło: Pixabay

wstecz

Produkt został dodany do koszyka